Rechtvaardigheid & milieu

Bij ons staan de belangen van dak- en thuislozen centraal. Daarbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met zaken als duurzaamheid en gelijkwaardigheid tussen mensen. Wij respecteren ieders overtuigingen en ieders culturele, etnische en religieuze achtergrond.

Het geld dat wij ontvangen uit subsidies en giften komt volledig ten goede aan het directe werk met de daklozen. Dit betekent dat “overheadkosten” (kosten van werving, administratie, etc.) tot een minimum beperkt worden en geen enkele vrijwilliger betaald krijgt voor zijn werk. Ook onze bestuurders krijgen geen salaris.

We streven ernaar om op een duurzame, dat wil zeggen op een mens-, dier- en milieuvriendelijke wijze te werk te gaan. Zo werken wij zoveel mogelijk met afwasbare bekers, borden en bestek en delen we veelal uit in vooraf gereinigde yoghurtbekers, boterkuipjes, etc. Deze zamelen we als vrijwilligers samen in.

Andere voorbeelden

  • Ieder van de vrijwilligers probeert zo veel mogelijk het eigen netwerk in te zetten om tot kostenbesparing te komen. Denk hierbij aan telefoon-, e-mail-, website-, print-, kopieer- en portokosten.
  • Onze ingrediënten worden voor het grootste deel bij goedkope winkels (bijv. in Duitsland) gekocht.
  • Er wordt naar gestreefd de noodzakelijke aankopen zo veel mogelijk tweedehands te doen. Denk aan de aanschaf van servies en gamellen. Dit alles schaffen wij zo veel mogelijk aan bij de kringloopwinkel.
  • Naast de herkomst van de producten, moet ook de keuze voor het assortiment voor een deel een compromis zijn. Sommige medewerkers zijn vegetariërs, of eten op ideologische gronden geen varkensvlees. Wij kiezen er echter bewust voor zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten aan te bieden. Dit doen we omdat een van onze doelstellingen bestaat in het serieus nemen van de mensen met en voor wie wij werken. Het idee van gelijkwaardigheid en openheid betekent dat de keuze om vegetarisch te eten bij de gasten zelf ligt; zij hebben al vaak genoeg met betuttelende en bevoogdende instanties van doen. Wel is het zo dat een deel van onze koks alleen vegetarisch of veganistisch kookt.
  • Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de omgeving bij vertrek altijd schoon achtergelaten wordt. Eventueel zwerfvuil ruimen we op.